zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Home >> Overgewicht bij kinderen >> Beerta
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

DIETHEEK WINSCHOTEN

Dr. J.H. Hommesplein 25
9671CZ, WINSCHOTEN
Telefoon: 073-6122322
meer info >>
10.5Km

DIETHEEK DELFZIJL

Ede Staalstraat 3
9933KJ, DELFZIJL
Telefoon: 06-38214555
meer info >>
12.2Km

POOL VOEDINGSBUREAU CARIN

Huize Tilburg 2
9617DC, HARKSTEDE
Telefoon: 06-43449384
meer info >>
16.9Km


Overgewicht bij kinderen informatie

Inhoud

Voor kinderen en jongeren die last hebben van overgewicht en hun ouder(s)/verzorger(s) is het een goed idee om contact op te nemen met een deskundige hulpverlener. Fysieke en psychische problemen kunnen hierdoor worden voorkomen of opgelost.

Hulpverleners die u en uw zoon/ dochter effectief kunnen helpen zijn: een diëtist, een gewichtsconsulent met de aantekening 'begeleiden van kinderen', een orthopedagoog en een psycholoog/psychotherapeut. Deze disciplines werken vaak met elkaar samen in de behandeling van overgewicht. Het is aan te raden om een hulpverlener te zoeken die is gespecialiseerd in de behandeling van kinderen en jongeren met overgewicht. Hieronder vindt u informatie over de diëtist en de gewichtsconsulent.

Diëtisten en gewichtsconsulenten die zijn gespecialiseerd in de begeleiding van kinderen helpen u en uw kind bij het aanleren van een gezond voedings- en beweegpatroon. Als er sprake is van lichamelijke problemen zoals bijvoorbeeld diabetes, hoge bloeddruk of allergieën/ voedselovergevoeligheid, dan kunt u zich het beste wenden tot een diëtist. Een diëtist is hiervoor speciaal opgeleid. Is dit niet aan de orde, dan kan een gewichtsconsulent u en uw kind ook goed begeleiden.

Voor diëtisten en gewichtsconsulenten zijn er beroepsverenigingen. Als uw hulpverlener lid is van één van deze beroepsverenigingen dan weet u dat hij/zij een gedegen opleiding heeft gehad en dat zijn/haar kennis up to date is. Diëtisten kunnen lid worden van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten. Gewichtsconsulenten kunnen lid worden van de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland. De meeste verzekeringen vergoeden zowel (geheel of gedeeltelijk) een consult bij een NVD diëtist als bij een BGN gewichtsconsulent. In sommige gevallen heeft u voor het bezoeken van een diëtist een verwijsbrief nodig van de huisarts, kinderarts, schoolarts of consultatiebureau arts. Meestal kunt u informatie hierover terugvinden op de website van de betreffende zorgverlener of in uw polisvoorwaarden.

Wat kan ik verwachten van een diëtist of gewichtsconsulent?

Als u voor het eerst met uw kind bij de diëtist of gewichtsconsulent komt, dan vindt er een kennismakings- of intakegesprek plaats.

De diëtist of gewichtsconsulent wil graag één en ander weten over uw kind, het gezin, het leefpatroon van uw kind etc. U en uw kind krijgen dan ook de gelegenheid om vragen te stellen. Natuurlijk wordt er ook gesproken over het eetpatroon in relatie tot het lichaamsgewicht. De diëtist of gewichtsconsulent zal vragen hoe u en uw kind hier zelf tegenover staan en wat er eventueel reeds in ondernomen om een gezonder gewicht te bereiken. Het opstellen van een behandelplan is de volgende stap. Dit gebeurt altijd in samenspraak met u en uw kind. Hierna wordt er een aantal vervolgconsulten gepland.

Afhankelijk van de leeftijd van het kind en de werkwijze van de diëtist/gewichtsconsulent zullen de consultafspraken plaatsvinden met u en uw kind samen of met u of uw kind apart.

Een aantal diëtisten/gewichtsconsulenten werkt met groepen kinderen. Kinderen kunnen zo ervaringen uitwisselen met leeftijdsgenoten en op een speelse manier kennis en vaardigheden opdoen op het gebied van eten en bewegen.

Hoe ziet een behandelplan eruit?

Een behandelplan is nooit standaard omdat het is toegesneden op het individu. Een behandelplan bevat meestal de volgende onderdelen:

  • Het bijhouden van een eetdagboek/eetverslag is vaak een onderdeel van de dieetbehandeling. Dit geeft inzicht in het eetpatroon en is een goed hulpmiddel bij de evaluatie tijdens de vervolgconsulten.
  • Informatie over gezonde voeding toegespitst op de leeftijd.
  • Persoonlijke adviezen over het voedings- en beweegpatroon.
  • Praktische tips over maaltijdbereiding.
  • Tips voor tussendoortjes.
  • Adviezen voor feestjes, verjaardagen en vakanties.

Krijgt mijn kind nu een streng dieet?

Nee, een streng dieet is voor niemand verstandig, dus zeker niet voor een kind. Een kind is in de groei en heeft een volwaardige gezonde voeding nodig met minimaal 3 maaltijden per dag en gezonde tussendoortjes. Meestal is een andere productkeuze en een iets andere samenstelling van de maaltijden voldoende om de voeding te verbeteren. Het eetpatroon veranderen is altijd moeilijk. Daarom doet de diëtist/gewichtsconsulent er alles aan om een praktisch voedingsadvies te geven. Hierbij wordt uiteraard rekening gehouden met de voorkeuren en het leefpatroon van u en uw kind.

Hoeveel moet mijn kind afvallen?

Dit is natuurlijk afhankelijk van de mate van overgewicht en het groeipotentieel van een kind of jongere. Snel afvallen is niet gezond en moeilijk haalbaar. Daarnaast is het resultaat zelden blijvend en leidt het soms zelfs tot een gewichtstoename! In de meeste gevallen wordt er gestreefd naar het stabiliseren van het gewicht. Doordat het kind langer wordt maar niet in gewicht toeneemt, behaalt het kind een gezonde body mass index. De BMI is een index die de verhouding tussen de lengte en het gewicht bij een persoon weergeeft. Het behouden van een gezond gewicht vraagt om een blijvende leefstijl verandering en niet om een snelle oplossing.